Ez évben az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen szervezte meg negyedik alkalommal az országos TDK-fórumot az Országos Tudományos Diákköri Tanács.

IV. Országos TDK-fórum


A program célja az volt, hogy a felsőoktatási intézmények vezetői, a TDK-munkában résztvevő oktatók, hallgatók, az országos és a határon túli szervezetek képviselői első kézből tájékoztatást kapjanak a tehetséggondozás, ezen belül kiemelten a TDK szerepéről a tehetségek érvényesülésében. A rendezvényen azt vizsgáltuk, hogyan érvényesülhetnek a TDK-mozgalomban is fejlesztett tehetségek felsőoktatási tanulmányaik befejeztével a tudományos életben, a gazdaságban, vagy éppen a közszférában. A munkában a téma legavatottabb szakértői voltak segítségünkre.

A fórum első előadását Liptai Kálmán, az Eszterházy Egyetem rektora tartotta, Álomból valóság címmel, majd Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Hrubos Ildikó, a Corvinus egyetem professzora szólaltak fel. A napot az OTDT szakmai bizottságainak, valamint a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottságának ülése zárta.

A fórum második napján Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mondott köszöntőt, majd Szendrő Péterrel ünnepélyes keretek között támogatási szerződést írtak alá.
A szerződés után Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, az OTDT alelnöke a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási stratégiájáról beszélt. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója az agráriumot és élelmiszeripart képviselte a programban, míg Kis Norbert, az OTDT Elnökségének tagja a közszolgálat és a tehetség, illetve a tehetséggondozás összefüggéseinek kérdéseit mutatta be. Bakacsi Gyula, az OTDT Közgazdaságtudományi Szakmai Bizottságának elnöke a tehetségek érvényesülésének humánpolitikai aspektusairól tartott előadást.

A felszólalásokat tudományterületi ülések követték társadalomtudomány, élettudomány, élettelen természet- és műszaki tudomány területen. A rendezvény második felét Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta, aki a tehetségek itthon tartásának jelentőségéről beszélt. A tudományterületi ülések eredményeit Pusztai Gabriella, Mezey Barna, Pénzes Béla és Weiszburg Tamás, az OTDT alelnökei foglalták össze. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a Tehetségportált mutatta be, majd Verók Attila főiskolai docens, intézményi TDT elnök az Eszterházy Károly Egyetemen zajló tehetséggondozás aspektusait járta körül.

A fórum egészét Cziráki Szabina, az OTDT titkárának előadása zárta, aki a TDK eredmények felhasználását támogató informatikai fejlesztéseket tárta a hallgatóság elé.

(Kaliczka Gabriella)


A rendezvény idején nyílt TDK műhely kiállítás a Kepes Intézetben, az EKE Vizuális Művészeti Intézetének hallgatói által készített művekből.

A kiállításról bővebben: https://www.facebook.com/vmtekf/photos/pcb.524205947749940/524205104416691/?type=3&theater


A rendezvényről készült fényképeket Balázs Gusztáv (SZIE) és Kaliczka Gabriella (OFI) készítette.